tas3_logo

Architects Talk

Έρχεται το Architects Talk

11 και 12 Δεκεμβρίου, στο The Architect Show 3

Η διημερίδα «Architects Talk» by Archisearch.gr διοργανώνεται στο πλαίσιο του κορυφαίου αρχιτεκτονικού event «the Architect Show 3». Το φετινό θέμα της, «Exploring the unknown», εκφράζει την ανάγκη προβληματισμού γύρω από τη αρχιτεκτονική και το ρόλο της σε μία ταχύτατα μεταβαλλόμενη κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα στην εποχή του covid-19.

 

Σάββατο 11/12 με Κορυφαίους Έλληνες αρχιτέκτονες

Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 6 ενότητες συγκεντρώνουν στη σκηνή του “Architects Talk” εκπροσώπους κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων. Η αυλαία ανοίγει με το πάνελ «Invisible architecture», στο οποίο θα συζητηθούν οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί αλλά και τα έργα που αν και δεν υλοποιούνται αφήνουν ως παρακαταθήκη καλές ιδέες. Ακολουθεί το πάνελ «Hotels and Resorts», ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο που οι τουριστικές επενδύσεις κορυφώνονται. Αύξηση έχει παρατηρηθεί και στις ιδιωτικές κατοικίες, οι οποίες αλλάζουν λόγω των αναγκών της νέας phygital εποχής που διανύουμε, όπως θα συζητηθεί στο « Leisure Architecture».

Στη μέση της ημέρας θα τρέξει το πάνελ «The future of workspace», στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για τα γραφεία του μέλλοντος – σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται. Ακολουθεί ο διάλογος για τη «νέα πολυκατοικία» και τη θέση της σε μία σύγχρονη, δημοκρατική μητρόπολη. Η ημέρα ολοκληρώνεται με το πάνελ «Storytelling design», αφιερωμένο στο εφήμερο design μέσα από εικαστικές εγκαταστάσεις, τις pop up κατασκευές και τα στυλιζαρισμένα εμπορικά concept.

Ορισμένοι από τους αρχιτέκτονες που θα μιλήσουν εφ’ όλης της ύλης για την αρχιτεκτονική σήμερα είναι οι Τσαμπίκος Πέτρας, Κατερίνα Βασιλάκου, Αγγελική Αθανασιαδου, Γιώργος Μητρούλιας, Ηλίας Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Πανταζής, Ρία Βογιατζή, Ασπασία Τάκα, Τάσος Γεωργαντζής, Κωνσταντίνος Καραμπατάκης, Βαγγέλης Στυλιανίδης, Σωτήρης Τσέργας, Αριστείδης Δάλλας, Τατιάνα Κούππα, Γιάννης Δουρίδας, Σωτήρης Ανιφαντής, Στέλλα Πιέρη, Δημήτρης Μουστρουφής, Μαρίκα Μαυρολέων, Πάνος Παρθένιος, Γιώργος Τσολάκης, Μαρία Παπαφίγκου, Δημήτρης Τσίγκος, Έυα Μανιδάκη, Σοφία Κριμιζή, Μίλτος Κοντογιάννης, Θάνος Ζακόπουλος, Μάρα Παπ, Λουκάς Μπομπότης, Ελένη Τσιριντάνη, Μαριάννα Αθανασιάδου, Γιώργος Μπάτζιος, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Τζον Βεϊκος, Michel Mossessian, Peter Murray και Ηλίας Μεσσίνας.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν δύο συζητήσεις για την αγορά ακινήτων, με το συντονισμό του δικηγόρου Μαρσέλ Κρέμερ, από το γραφείο Cremer & Partners.

 

Κυριακή 12/12 | Υλικά, βιωσιμότητα και διεθνείς προσκεκλημένοι

Η δεύτερη ημέρα του The Architects Talk, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στο Metropolitan Expo, ξεκινά με ένα μεγάλο αφιέρωμα στα υλικά, περνά στην ανάλυση των «μαθημάτων» του Συνεδρίου για τη Κλιματική Αλλαγή Glasgow cop26 από διεθνείς προσκεκλημένους και περιλαμβάνει 2 θεματικές ομιλίες ειδικών προσκεκλημένων για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και για τη σύνθεση στην εικόνα.

Τα υλικά στο επίκεντρο

Τα υλικά συνοδεύουν τον άνθρωπο σε κάθε μεταβολή της ιστορίας, της κοινωνίας και του χαρακτήρα του, με τις χρήσεις τους να αλλάζουν αναλόγως. Από τα αρχαία χρόνια, η μετάβαση του ανθρώπου από την πρωτόγονη κατάσταση στον πολιτισμό έχει σχεδόν ταυτιστεί με τη χρήση του μαρμάρου στην αρχιτεκτονική. Σήμερα στην Ελλάδα ο κλάδος της βιομηχανίας μαρμάρου παραμένει ισχυρός, με το 76% της συνολικής παραγωγής να εξάγεται σε περισσότερες από 120 χώρες το 2021. Έτσι η χώρα τοποθετείται στην 4η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές μαρμάρων.

Σε πορεία ακμής είναι και ο κλάδος του αλουμινίου. Το υλικό που κάποτε ενσάρκωσε το όραμα των μεγάλων πόλεων και της art deco και σήμερα εξασφαλίζει στα κτίρια ενεργειακές πιστοποιήσεις, στην Ελλάδα συνδέεται με τον 3ο πιο εξαγωγικός κλάδος με αξία εξαγωγών 1.701 εκατ.€ και 2ο με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο. Οι εξαγωγές του αντιπροσώπευσαν το 5,6% περίπου των συνολικών της χώρας. (στοιχεία 2020)

Στις ενότητες των υλικών του Architects Talk, τα δύο υλικά εξετάζονται υπό το πρίσμα της αειφορίας, των σχεδιαστικών δυνατοτήτων που προσφέρουν και της τεχνολογίας.

Στο πρώτο session, οι πλέον καταξιωμένοι αρχιτέκτονες και κορυφαία στελέχη από την αγορά του μαρμάρου συζητούν για:

  • Την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό
  • Τη βιωσιμότητα και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο
  • Την επανάχρηση των λατομείων, σε διάλογο με την κοινωνία

Ανάμεσα στους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και στελέχη που θα δώσουν το παρόν, ο Ηλίας Μεσσίνας, η Στέλλα Πιερή, η Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου, η Λυδία Ξυνογαλά, ο Σωτήρης Λάζου, η Νίκη και η Ζωή Μοσκοφόγλου, ο Βαγγέλης Στυλιανίδης και ο Θάνος Ζακόπουλος,  σε πάνελς που συντονίζουν ο Νικόλας Μπαρελιέ, ο Πάνος Ηλιόπουλος και η Ελένη Τσιριντάνη.

Τη συζήτηση για το μάρμαρο διαδέχονται τα πάνελς για το αλουμίνιο, πάνω στις ε΄ξης θεματικές:

  • Σχεδιασμός προσόψεων και βιομηχανικός σχεδιασμός
  • Τεχνολογία
  • Κυκλική οικονομία

Για το αλουμίνιο συζητούν ο Γιώργος Μπάτζιος, ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ο Stephan Buerger,  η Κατερίνα Βασιλάκου και η Αγγελική Αθανασιάδου και ο Λουκάς Μπομπότης σε πάνελς που συντονίζουν η Δανάη Μακρή και ο Ηλίας Μεσσίνας.

 

Διεθνείς ερμηνείες αειφορίας και επενδυτικές ιστορίες

Η ημέρα συνεχίζεται με το πάνελ “Learnings from Glasgow Cop 26”, με το συντονισμό του Ηλίας Μεσσίνα. Μαζί του βρίσκεται  ο θρυλικός αρχιτέκτονας Peter Murray, επιμελητής του φόρουμ New London Architecture, πρωτεργάτης του London Festival of Architecture που ξεκίνησε ως ως Clerkenwell Architecture Biennale το 2004 και επιμελητής ορισμένων από τις σημαντικότερες εκθέσεις των τελευταίων 40 ετών στην Βασιλική Ακαδημία. Επίσης από το Λονδίνο, στη σκηνή του “Architects Talk” θα μεταβεί ο αρχιτέκτονας Michel Mossessian, ο οποίος έχει σχεδιάσει μεταξύ άλλων τη νικητήρια πρόταση για το νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ και ποικίλα κτίρια ορόσημα στο Λονδίνο, όπως το 5 Merchant Square στο Paddington, το οποίο καταλαμβάνεται από τη Marks & Spencer, και τα κτίρια S1 και S2 στο King’s Cross, ένα εκ των οποίων θα στεγάσει τα γραφεία της Google Deepmind. Παρακινούμενος από το όραμά του να δημιουργήσει πολιτιστικά ανταποκρινόμενη αρχιτεκτονική, έχει εργαστεί στον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στη Μεντίνα της Φεζ στο Μαρόκο, ενώ ενδιαφέρεται βαθιά για τον πολιτιστικό τοπικισμό και την αρχιτεκτονική που ασχολείται με πολύ περισσότερα από τα ίδια τα κτίρια. Σήμερα είναι και επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου όπου δίνει διαλέξεις για το πώς η αρχιτεκτονική επηρεάζει την ευημερία. Από το γραφείο του Michel Mossessian, θα βρίσκεται στο πάνελ επίσης ο John Veikos.

Τρίτος διεθνής καλεσμένος, ο Leon Avigad οραματιστής ξενοδόχος που ηγείται των Brown Hotels από το Ισραήλ, επενδύοντας σήμερα 300 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, στον τομέα της φιλοξενίας. Ο Leon θα μιλήσει και θα εξηγήσει γιατί επέλεξε να επενδύσει στη χώρα και θα μοιραστεί το όραμά του για τη μετατροπή της Ομόνοιας σε πολιτιστικό και δημιουργικό προορισμό, καθώς 12 ξενοδοχεία του ομίλου του θα λειτουργούν στην περιοχή.

Πρόγραμμα Σαββάτου 11/12

ΘΕΜΑ ΟΝΟΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟ WEBSITE TIME
   
INVISIBLE ARCHITECTURE   12:30
(Moderator: Δανάη Μακρή, Design Ambassador) ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΕΤΡΑΣ PETRAS ARCHITECTURE WWW.PETRAS-ARCHITECTURE.COM  
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΥΛΙΑΣ AREA WWW.AREAOFFICE.GR  
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ PILA.STUDIO WWW.PILA.STUDIO  
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ AVW ARCHITECTS WWW.AVW.GR  
       
HOTELS & RESORTS     13:10
(Moderator: Δανάη Μακρή, Design Ambassador) ΡΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ELASTIC ARCHITECTS WWW.ELASTICARCHITECTS.COM  
ΤΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗΣ URBAN SOUL PROJECT WWW.USP.GR  
ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΑΚΑ TAKA AND PARTNERS WWW.TAKAANDPARTNERS.COM  
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΑΚΗΣ K-STUDIO WWW.KSTUDIO.GR  
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ VANGELIS STYLIANIDIS ARCHITECTS VANGELIS STYLIANIDIS ARCHITECTS  
 
HOTELS & RESORTS     13:50
(Moderator: Δανάη Μακρή, Design Ambassador) ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΙΔΑΣ R.C.TECH WWW.RCTECH.GR  
ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΕΡΓΑΣ BLOCK722 WWW.BLOCK722.COM  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΟΥΠΑ DELTA ARCHITECTS WWW.DELTAARCHITECTS.GR  
ΜΑΡΙΝΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ AMK ARCHITECTS WWW.AMK.GR  
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΛΛΑΣ AD ARCHITECTS WWW.ARISTIDESDALLAS.COM  
   
LEISURE ARCHITECTURE     14:30
(Moderator: Δανάη Μακρή, Design Ambassador) ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΑΣ SINAS ARCHITECTS SINAS ARCHITECTS  
ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΙΦΑΝΤΗΣ A2 ARCHITECTS WWW.A2ARCHITECTS.GR  
ΣΤΕΛΛΑ ΠΙΕΡΗΣ PIERIS ARCHITECTS WWW.PIERISARCHITECTS.COM  
ΡΗΓΑΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ POTIROPOULOS ARCHITECTS WWW.POTIROPOULOS.GR  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΣΤΡΟΥΦΗΣ MOUSTROUFIS ARCHITECTS WWW.MOUSTROUFIS.GR  
   
THE FUTURE OF WORKSPACE   15:10
(Moderator: Αλέξανδρος Κιτρινιάρης, KAAF Architects) ΜΑΡΙΚΑ ΜΑΥΡΟΛΕΩΝ A&M ARCHITECTS WWW.AM-ARCHITECTS.GR  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΒΑΣΑΡΟΣ DIVERCITY ARCHITECTS WWW.DIVERCITYARCHITECTS.COM  
ΠΑΝΟΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ PARTHENIOS ARCHITECTS WWW.PARTHENIOS.COM  
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ TSOLAKIS ARCHITECTS WWW.TSOLAKISARCHITECTS.GR  
STEPHAN BUERGER BUERGER-KATSOTA WWW.BUERGER-KATSOTA.COM  
       
ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ   15:50
(Moderator: Τσαμπίκος Πέτρας, Petras Architecture) ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ 314 ARCHITECTURE WWW.314ARCHITECTURESTUDIO.COM  
ΠΙΕΡΟΣ ΠΙΕΡΗΣ PIERIS ARCHITECTS WWW.PIERISARCHITECTS.COM  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΚΟΣ OMNIVIEW WWW.OMNIVIEW.COM  
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ KLAB WWW.KLAB.GR  
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΙΤΡΙΝΙΑΡΗΣ KAAF ARCHITECTS WWW.KAAF.GR  
 
STORYTELLING DESIGN   16:30
(Moderator: Ιόλη Χιωτίνη, IOLI CHIOTINI) ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ STUDIO MATERIALITY WWW.STUDIOMATERIALITY.COM  
ΕΥΑ ΜΑΝΙΔΑΚΗ FLUX-OFFICE WWW.FLUX-OFFICE.COM  
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ KSESTUDIO WWW.KSESTUDIO.COM  
ΘΑΝΟΣ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ CTRLZAK WWW.CTRLZAK.COM  
ΜΑΡΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ MICROMEGA WWW.MICROMEGA.GR  
 
REAL ESTATE PANEL A

Από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση – η σχέση αρχιτέκτονα και project manager

      17:10
(Moderator: Marcel Cremer, cremer-law.com) ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ PSDC www.psdc.gr  
ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ PAPPAS LTD https://www.caboverde.gr/  
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ AVW ARCHITECTS WWW.AVW.GR  
ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ AETER
WWW.AETER.GR
 
REAL ESTATE PANEL | REINVIGORATION       17:35
(Moderator: Marcel Cremer, cremer-law.com) ΜΑΡΙΑ ΔΕΔΑ DEDA ARCHITECTS    
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΠΕΡΟΣ BROOK LANE CAPITAL / HEAD OF DEVELOPMENT    
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΤΣΑΚΗΣ DIMERA / TECHNICAL DIRECTOR    
       
THE BIM REVOLUTION       18:15
(Moderator: Δανάη Μακρή, Design Ambassador) ANTHONY FULLER BIMSMITH WWW.BIMSMITH.COM  
     

Πρόγραμμα Κυριακής 12/12

ΘΕΜΑ ΟΝΟΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟ WEBSITE ΩΡΑ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ   12:30
(Moderator: Nicolas Barelier, Design Ambassador/Scalawear) ΤΖΟΥΛΗ ΧΑΙΔΑ ΙΚΤΙΝΟΣ WWW.IKTINOS.GR  
ΝΙΚΗ & ΖΩΗ ΜΟΣΚΟΦΟΓΛΟΥ ONENTROPY https://onentropy.co.uk/ABOUT  
ΧΡΥΣΟΚΟΝΑ ΜΑΥΡΟΥ CHRYSOKONA MAVROU WWW.CHRYSOKONAMAVROU.COM  
ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΑΖΟΥ SOTIRIS LAZOU DESIGN WWW.SOTIRISLAZOU.COM  
   
SUSTAINABILITY & ENVIRONMENTAL IMPACT     13:10
(Moderator: Πάνος Ηλιόπουλος, MARMYK ILIOPOULOS) ΘΑΝΟΣ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ CTRLZAK WWW.CTRLZAK.COM
BΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ WWW.HELIARCH.GR
ΛΥΔΙΑ ΞΥΝΟΓΑΛΑ ALOS www.alos.com
ΗΛΙΑΣ ΜΕΣΣΙΝΑΣ ECOWEEK WWW.ECOWEEK.ORG
 
EΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ     13:50
(Moderator: Ελένη Τσιριντάνη, tsirintani.com) ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ SCAPE ARCHITECTURE www.scapearchitecture.com  
ΣΤΕΛΛΑ ΠΙΕΡΗ PIERIS ARCHITECTS www.pierisarchitects.com  
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΖΗ ΣΕΜΜΘ ΣΕΜΜΘ  
   
   
ALUMINIUM SESSION      
 
FACADE ENGINEERING & ΙΝDUSTRIAL DESIGN     14:30
(Moderator: Δανάη Μακρή, Design Ambassador) ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ AVW AVW.GR  
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ AVW AVW.GR  
ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΟΜΠΟΤΗΣ BOBOTIS ARCHITECTS https://bobotisarchitects.com/  
ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΑΡΡΑΣ ALUMINCO WWW.ALUMINCO.GR  
       
TECHNOLOGY TECHNOLOGY 15:10
(Moderator: Δανάη Μακρή, Design Ambassador) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΖΙΟΣ GEORGE BATZIOS ARCHITECTS https://www.georgesbatzios.com/  
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ KLAB ARCHITECTS http://www.klabarchitects.com/  
STEPHAN BUERGER BUERGER-KATSOTA WWW.BUERGER-KATSOTA.COM  
 
 
CIRCULAR ECONOMY   15:45
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ SCHEMA https://www.schema-architecture.com/  
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ YAP ARCHITECTS http://adis.gr/wp/  
ΘΑΝΟΣ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ CTRLZAK www.ctrlzak.com  
ΗΛΙΑΣ ΜΕΣΣΙΝΑΣ ECOWEEK FOUNDER AND CHAIRMAN https://www.ecoweek.org/  
LEARNINGS FROM GLASGOW COP26       16:25
(Moderator: Ηλίας Μεσσίνας, ECOWEEK) JOHN VEIKOS SPECIAL PROJECTS DIRECTOR https://www.mossessian.com/  
MICHEL MOSSESIAN PRINCIPAL-FOUNDER https://www.mossessian.com/  
PETER MURRAY PRINCIPAL NEW LONDON ARCHITECTURE https://nla.london/nla-team/peter-murray-obe  
FOREIGN INVESTOR STORIES / WHY I INVEST IN GREECE   17:45
(Παρουσίαση: Δανάη Μακρή, Design Ambassador) LEON AVIGAD BROWN HOTELS  
       
MATERIALITY PANELS       18:00
(Παρουσίαση: Nicolas Barelier, Design Ambassador/Scalawear) ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ BRIGHT WWW.BRIGHT.GR  
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ GRUPPO CUCINE WWW.GRUPPOCUCINE.GR  
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΟΚΟΥΔΗΣ ELTOP WWW.ELTOP.GR  
 
IMAGE COMPOSITION   18:45
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ CREATIVELIGHTING WWW.CREATIVELIGHTING.CO